Gotowanie na ulicy Czereśniowej…

Lubimy wędrować ulicą Czereśniową.

Zaglądamy do Amira, Magdy, Jacka, gonimy Psikusa, uśmiechamy się do Marty. Ulica Czereśniowa w wielu odsłonach kolejnych pór roku a także jej nocne zakamarki, to miejsce naszych czytelniczych spacerów. Dziś odkrywamy kulinarne sekrety i zdolności jej mieszkańców.

wielkiegotowanie1

Podczas naszej zeszłotygodniowej wizyty w bibliotece odkryłyśmy Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej. Przepisy na cztery pory roku Rotraut Susanne Berner i Dagmar von Cramm. Książka została wydana w 2015 roku, ale musiałyśmy ją przeoczyć, więc z przyjemnością nadrabiamy zaległości.

Gotowanie w modzie, gotują teraz wszyscy – aktorzy, piosenkarze, politycy, celebryci. Zapraszają do swoich kuchni lub odwiedzają studia telewizyjne. Piszą również książki kucharskie. Dlaczego więc sympatyczni mieszkańcy ulicy Czereśniowej mieliby być gorsi, pozostawać w tyle?

Oto nasi ulubieni bohaterowie w kuchni. Mamy szansę poznać ich ulubione potrawy, gusta kulinarne i … przejść od czytania do akcji, czyli GOTOWAĆ. Książkę podzielono na cztery części: wiosnę, lato, jesień, zimę. W każdej z nich znajdziecie przepisy adekwatne do danej pory roku.

Wiosną przyrządzamy z Tomkiem pyszne musli, uczymy się od Iwonki rozpoznawania ziół, robimy szparagi z Agnieszką i Edwardem.

Latem na ulicy Czereśniowej panuje owocowe szaleństwo. Dostaję ślinotoku podczas lektury przepisu Agnieszki na wiśnie topione w cieście naleśnikowym.

Jesienią pochodzący z Ameryki Południowej Pedro poleca duszoną fasolkę z pomidorami. Powstaje też sąsiedzka pizza – każdy przygotowuje swój kawałek według własnego uznania. Zosia i Adam kręcą precle z orzechami.

Zima jest równie smakowita. Ewa i Tomek gotują zupę z soczewicy. Pochodzący z Ameryki Jacek opowiada o słodkich ziemniakach. Przemarznięte po szaleństwie na sankach dzieci częstują się pysznym i aromatycznym ponczem.

Lubię klimat ulicy Czereśniowej. Najbardziej odpowiada mi opowieść w formie książki obrazkowej, ale pomysł na zebranie „dobrosąsiedzkich przepisów” wydaje mi się dobry. Pośród mamaczytowej gromadki dzieci są małojadki, które dzięki tej książce, być może przekonają się do niektórych smaków lub choćby do spróbowania dajmy na to zupy z soczewicy.

Polecam lekturę i wypraktykowanie przepisów we własnej kuchni. Polecamy również zestaw praktycznych porad dla mniejszych i większych kuchcików, są bardzo pomocne.

wielkiegotowanie3

Polecamy!

Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej. Przepisy na cztery pory roku

Autorzy: Rotraut Susanne Berner i Dagmar von Cramm

Tłumaczenie: Anna Gamroth

Wydawnictwo Dwie Siostry, 2015

Też Cię zaciekawi:

Jedna odpowiedz

  1. Fajnie opisane dzikuje 🙂 pozdrawiam Palast

Zostaw Komentarz